Als mensen lichamelijke- of psychische klachten hebben na een traumatische ervaring en deze niet na drie maanden zijn verdwenen dan spreekt men over een post-traumatische stress stoornis, kortweg PTSS genoemd. PTSS kan zowel een lichamelijke als een psychische oorzaak hebben, hoewel veel mensen zullen zeggen dat het tussen de oren zit. Voor een groot deel van de getroffenen is dit ook zo maar een eveneens grote groep mensen wordt dagelijks gekweld door lichamelijke gevolgen na een trauma. Vooral jonge gezonde mensen die bij een ongeluk of door een ziekte opeens niet meer normaal kunnen functioneren hebben last van PTSS.
PTSS ontstaat niet altijd meteen na een traumatische ervaring, soms gaan er jaren overheen. Zo zijn er dingen uit het verleden die men verdrongen heeft en die door een geur, geluid, soortgelijke situatie of bijvoorbeeld door de media terug in beeld worden. Men kan lichamelijke klachten ontwikkelen waarvan de oorzaak niet ontdekt kan worden, mensen hebben pijn die niet verklaarbaar is of leven opeens in angst.
Niet zelden ontwikkelen mensen met PTSS op den duur een depressie veroorzaakt door het gevolg van een trauma of door het niet begrepen worden en soms het zichzelf niet kunnen begrijpen.
Veel mensen die een PTSS oplopen door een gebeurtenis uit het verleden hebben deze herinnering verdrongen. Men heeft nooit over een gebeurtenis kunnen of willen praten en heeft een blokkade gebouwd waardoor de gebeurtenis nooit gebeurt lijkt te zijn. Het nadeel van nooit verwerkte trauma’s is dat deze op elk moment weer de kop op kunnen steken.
Vaak is het begin van PTSS het opschrikken bij geluiden, slechte nachten, dromen zonder dat men weet waarover maar wakker worden met een onbestemd gevoel. Voor artsen is deze vorm van PTSS het moeilijkst te ontdekken zolang de patiënt zelf niet praat.
Als de PTSS zich gaat uiten krijgen mensen vaak flarden van herinneringen. Door de beelden van herkenning kunnen hartkloppingen ontstaan, angst, hevig transpireren en soms zelfs ademhalingsmoeilijkheden. De PTSS patiënt voelt zich onrustig en opgejaagd kan in huilbuien losbarsten of juist in woede ontsteken.
Men is vaak in zichzelf gekeerd, door de herinneringen die terugkomen kan men verzinken in sombere schuldgedachten of juist zelfmedelijden waarbij men genotmiddelen kan gaan gebruiken om het herinnerde weer te vergeten. Hulp is bij deze acuut opkomende PTSS snel geboden. Incest, mishandeling, martelingen en dergelijke kunnen oorzaken zijn uit het verleden die het ontstaan van PTSS veroorzaken.