Belangrijk bij suikerziekte is proberen te voorkomen dat er complicaties optreden. Naast de insuline is daarbij goed uigebalanceerde voeding een belangrijk onderdeel in het leven van een suikerpatiënt. Een dieet kan de suikerziekte niet laten verdwijnen maar het leven wel aangenamer maken. Niet elke suikerpatiënt is hetzelfde en de ene zal meer aanpassingen dan de ander moeten doen.
Alle mensen met suikerziekte hebben een ding gemeen, ze moeten ervoor zorgen dat de suikerspiegel in balans blijft zonder dat het lichaam bouwstoffen, vitaminen en mineralen tekort kort komt. Belangrijk zijn eiwit, verzadigde vetten, ijzer en dergelijke. Iemand die door overgewicht suikerziekte heeft gekregen zal bovendien ook nog af moeten vallen om het gevaar op complicaties zo klein mogelijk te maken. In de meeste gevallen krijgen suikerpatiënten van de arts een verwijzing naar een diëtist die in samenwerking met de arts een goed voedingspatroon zal uitwerken.
Koolhydraten zetten in het lichaam om in suiker, naar aanleiding van de insuline of juist bloedsuiker verlagende tabletten wordt het aantal koolhydraten per dag berekend. Omdat suiker weer omzet in energie hebben we koolhydraten nodig, ook een suikerpatiënt moet ongeveer de helft van zijn energie halen uit koolhydraten. Ook een suikerpatiënt mag suiker en een glaasje alcohol maar dit moet wel binnen het dieet ingepast worden. De arts en de diëtiste doen hun best om het goede dieet voor uw bloedsuikergehalte samen te stellen, voor het beste resultaat en de minste risico’s moet u wel elke dag de richtlijnen volgen zodat uw bloedsuikergehalte op peil blijft.