Omdat het jammer is dat we altijd maar zo’n korte tijd kunnen genieten van de zomerkoninkjes en je er ook niet je hele vriesvak mee vol kunt leggen, is een aardbeienconfituur een prima idee om nog heel lang van dit heerlijke fruit te genieten. Door de aardbeien in te wecken behouden ze hun kleur en smaak.
Gebruik bij het maken van een confiture altijd een ruime hoge pan, liefst aluminium of roestvrij staal. Leg bij het koken van de aarbeienconfiture geen deksel op de pan. Aardbeien zijn pectinearm wat betekend dat de confiture niet goed uit zichzelf kan binden, gebruik rabarber of appelpectine met het sap van een halve citroen. Bij een confiture is het belangrijk dat het fruit lang inwerkt, was daarom een kilo aardbeien met kroontje om vochtopname te voorkomen. Haal daarna de kroontjes van de aardbeien af en leg ze met een kilo geleisuiker in de pan. Deksel mag er nu wel op, vierentwintig uur laten intrekken.
Doe de rabarber of appelpectine met citroensap bij de aardbeien en suiker en breng alles aan de kook, vul de pan nooit verder dan eenderde deel. Alles 4 minuten laten doorkoken. Meteen de potjes vullen, tot aan de rand zodat er geen zuurstof meer bij kan. Meteen afsluiten met de deksel en ondersteboven laten afkoelen. De potten aardbeienconfituur blijven lang goed. Zijn ze eenmaal geopend dan is de houdbaarheid echter beperkt. Gebruik een potje aardbeienconfituur om midden in de winter je gasten te verrassen met een aardbeienvlaai.