Sausen worden gezien als de smaakmakers over, bij of onder een gerecht. Een saus wordt in een meer of mindere mate gebonden aan de maaltijd toegevoegd. Buiten dat de saus voor extra smaak zorgt heeft het ook vaak een presenterende functie. In dit geval wordt de saus dan in de meeste gevallen over het vlees, de vis of kip uitgesprenkeld. Door verschillende ingrediënten kan kleur aan de sausen gegeven worden.
Alle sauzen gaan uit van een basis die zo gekruid wordt dat deze bij de maaltijd past. Ook worden vaak extra smaakmakers in de vorm van stukjes toegevoegd zoals bijvoorbeeld stukjes ui, champignons, paprika of tomaatblokjes in de Italiaanse sausen. Door het juiste gebruik van sausen geeft men het gerecht de juiste finish. Een sausje bij of in het eten is lekker maar let wel op bij de basis dat je deze niet te vet maakt, sausen kunnen ook snel dikmakers zijn.
Belangrijk bij het gebruik van sausen is het goed opletten dat de ingrediënten passen bij de rest van het gerecht. Moet het passen bij de Franse cuisine, de Mediterrane keuken of ben je juist op zoek naar een pittige saus voor een jachtschotel. Let op het gerecht om te bepalen of een saus zacht of romig moet zijn of dat deze een scherpe smaak moet hebben. Een goede saus is matig ingedikt zodat hij niet “wegloopt” maar te dik mag ook niet en zeker geen klontjes. Buiten op vlees worden sausen ook steeds vaker gebruikt op groenten- en aardappelschotels.