De basis voor een eiersalade is vrij simpel. Een paar gekookte eieren, mayonaise, mosterd en zout en peper. De eieren, mayonaise en mosterd worden door elkaar geprakt en op smaak gebracht met zout en peper. Echt lekker wordt de eiersalade na toevoeging van je eigen ingrediënten.
Welke ingrediënten je gebruikt is afhankelijk van de situatie. Is de eiersalade bedoelt voor een feestje of voor bijvoorbeeld een heerlijke picknick buiten. Houden de mensen die de salade moeten eten van fris of pittig. Enkele voorbeelden die verwerkt kunnen worden zijn augurk, bosuitjes of gewone ui fijngesneden, zwarte peper, kerrie, of verse kruiden zoals dille en peterselie.
Met de kruiden en ingrediënten kan men op een feestje aardig uit de voeten. Doe de salade op stokbrood of toast. Een aparte smaak krijg je door de salade te serveren op mini tuc. Let op, de koekjes zijn zout dus gebruik geen of niet teveel zout in de salade. Heerlijk fris is een boterham met eiersalade voor een picknick, neem de spullen wel los mee. Leg op de boterham sla, eiersalade met stukjes ham en tomaat en snippers van zure uitjes en augurk met eventueel een bosuitje, een andere boterham erboven op en zelfs kinderen zullen smullen. Gebruik voor extra smaak bruin brood. Blijft er eiersalade over, geen probleem. Pak een paar tomaten, hol ze uit en vul ze met de eiersalade. Leg het kapje op de tomaat en verwarm ze kort in de oven. Een heerlijke traktatie ‘s avonds bij de televisie of buiten.