Bij Bolognesesaus wordt tegenwoordig vaak het eerst gedacht aan de potten en zakjes waarmee je op een eenvoudige manier je pastagerecht kunt afmaken. Heel jammer dat deze van oorsprong heerlijke en vooral voedzame saus in ons land naar zo’n laag niveau is gedegradeerd. De echte Italiaanse Bolognesesaus lijkt in niets op de substantie waar wij onze pasta’s mee “verrijken”.
In feite zal geen enkele Italiaan zeggen dat hij Bolognesesaus aan het eten is als hij deze producten proeft. De echte Italiaanse Bolognesesaus vindt zijn oorsprong in Bologna en bestaat uit gehakt, gerookt spek (pancetta), wortel, ui, tomaat, bleekselderij en wijn. De Bolognesesaus wordt in een pan gebakken en gestoomd. De spekstukjes en het gehakt worden aangebakken in boter, wortel, ui, tomaat en bleekselderij worden in kleine stukjes gesneden en bij het vlees gedaan en rondom meegebakken. Het geheel wordt afgeblust met wijn waarna men alles goed gaar laat pruttelen.
Kruiden worden naar smaak toegevoegd, vergeet hierbij de Italiaanse kruiden niet. De paprika die in Nederland vaak in Bolognese wordt gedaan hoort hier absoluut niet in, de smaak van paprika bederft de smaakintegratie van de andere ingrediënten omdat deze te overheersend is. De Bolgonesesaus wordt zo gaar gestoomd dat er geen zichtbare stukjes in achterblijven. In Bologna werd de saus gebruikt op de tagliatelle. In Nederland gebruiken we de Bolognesesaus vaak voor alle Italiaanse gerechten al dan niet aangevuld met ingrediënten naar eigen smaak zoals champignons. Door de snelle en gemakkelijke manier van klaarmaken is de Bolognesesaus voor geliefd onder studenten.