Valencia heeft een lange traditie op het gebied van gastronomie. Men kan er dan ook gerechten nuttigen waarvan de recepten soms uit vergane eeuwen stammen. In de loop der tijd zijn deze telkens weer verbeterd, wat voor een heerlijke verfijning van de smaak heeft gezorgd.
Rijstgerechten en paella zijn de meest voorkomende termen die men op de menukaart aantreft, maar er zijn ook een heleboel andere creatieve gerechten te vinden die het ontdekken waard zijn. Men kan hierbij denken aan tortilla, een heerlijke aardappelomelet en gazpacho (een koude soep van gesneden tomaten, komkommer en pepers). Andere geliefde schotels zijn stamppot, dikwijls met varkensvlees, saus, kikkererwten, bonen en rijst, maar ook allerlei mogelijke gerechten bereidt met vis, die vaak op erg gemakkelijke, maar heerlijke manier klaar zijn gemaakt.
Gerechten die met zorg worden bereid en alleen gebruik maken van verse producten. Dit zijn de belangrijkste keukengeheimen die zorgen dat de Valenciaanse restaurants zo succesvol en populair zijn. Door de rijke traditie zijn e4rg veel ingrediënten beschermd door de zogeheten benaming van origine. Dit wil zeggen dat het hierbij om gecontroleerde producten van een bepaald afgebakend gebied gaat. Daardoor zorgen restaurants ervoor dat een topkwaliteit gegarandeerd is. Of ze nu uit de zee of uit de grond komen, heel veel producten zijn onlosmakelijk verbonden met de locatie waar deze vandaan komen. Zo zijn er ondermeer de kaas uit La Nucia, garnalen uit Dénia en artisjokken uit Benicarló. Kortom voor ieder is er wat wils op culinair gebied in de Spaanse stad Valencia.