De gevolgen van foute allergenen kunnen bij iemand met een voedselallergie gevaarlijk zijn. Het immuunsysteem verweert zich sterk tegen de opname van deze middelen in het lichaam. Sommige voedingsmiddelen staan er min of meer om bekend dat ze een allergische reactie kunnen losmaken. Noten en vis zijn vaak funest bij zowel volwassenen als kinderen met een voedselallergie. Bij kinderen vormen daarbij melk en eieren een groter risico en bij volwassenen tarwe en sojaproducten.
Een van de meest herkenbare symptomen bij een voedselallergie is het opzwellen van het gezicht, de oogleden, tong of lippen, in een lichtere mate gaan deze gebieden ontzettend jeuken. Ook niet onbekend is de reactie van het lichaam dat schadelijke stoffen wil verwijderen en dit doet door middel van overgeven of diarree. Belangrijk bij deze gevolgen is het in de gaten houden van de conditie van de persoon met voedselallergie, zet de tong niet zover op dat de luchtwegen belemmerd worden en droogt deze persoon niet uit door het overgeven en/of de diarree.
Ernstiger worden de symptomen voor voedselallergie als de ademhaling zwaar belemmerd wordt, dit is te merken aan het piepende ademhalen in vlugge korte stoten door de mond, de neus is afgesloten. De patiënt zoals men deze persoon op dit moment wel mag noemen kan in een shock raken. De bloeddruk begint snel te dalen en de benauwdheid neemt toe. Het gevaar bestaat dat de persoon door het innemen van verkeerde stoffen het bewustzijn verliest. Roep tijdig de hulp in van een arts.