Een voedselallergie is niet alleen zomaar een vervelende aandoening. Bij een voedselallergie kunnen de gevolgen na het eten van verkeerd voedsel groot zijn. De meeste mensen worden geboren met een voedselallergie. Men weet vanaf het begin dat deze situatie nooit veranderen omdat een voedselallergie niet genezen kan worden.
Wat is de oorzaak, waarom krijgt iemand voedselallergie en kun je er iets aan doen om dit te voorkomen? Bij een voedselallergie worden sommige allergenen die in het voedsel zitten niet door het lichaam geaccepteerd. Het immuunsysteem weert zich af tegen de inname van deze stoffen wat nare gevolgen kan hebben. De hoeveelheid van de inname doet niets af aan de reactie van het immuunsysteem, een kleine hoeveelheid zoals bijvoorbeeld een pinda kan al een heftige reactie veroorzaken. In de meeste gevallen is een voedselallergie een erfelijkheidskwestie in de eerste graad, heeft een van de ouders hier last van dan zullen de kinderen dit vaak ook krijgen.
Men kan proberen om tijdens de zwangerschap al te beginnen met het uitstellen of soms voorkomen van voedselallergie bij je kind. Men kan samen met de arts en diëtiste een dieet samenstellen. Roken is funest. Geef het kind een half jaar borstvoeding daarna borstvoeding met bijvoeding. Een garantie dat het kind geen voedselallergie zal ontwikkelen kan niemand geven maar je doet er wel alles aan om de kans hierop kleiner te maken. Tot op de dag van vandaag kan men het immuunsysteem (nog) niet veranderen en juist hier ligt de oorzaak van voedselallergie.