Veel mensen weten niet wat een voedselallergie echt inhoudt. Velen zeggen al bij een plekje dat iemand allergisch voor iets is. Voedselallergie in een soort van voedselovergevoeligheid of voedselintolerantie. Een voedselallergie is een van de zwaarste soorten waarbij de allergische reactie soms levensgevaarlijk kan zijn. Belangrijk voor mensen met een voedselallergie is het snel onderzoeken naar de oorzaak van de allergische reactie, welke allergenen zijn verantwoordelijk.
Al naargelang de hoogtegraad van de voedselallergie kan een reactie optreden binnen enkele seconden tot een paar uur. De reactie op verkeerd voedsel kan uiteenlopen van jeuk tot bewustzijnsverlies. De testen voor voedselallergie zijn dus erg belangrijk en worden meestal op jonge leeftijd al uitgevoerd. De eerste aanwijzing voor een voedselallergie ziet men al vaak bij de reactie op melk bij een zuigeling.
Een voedselallergie is vaak erfelijk, ouders met een voedselallergie geven deze vaak door aan hun nakomelingen. Dit betekend niet dat een kind waarbij beide ouders geen voedselallergie hebben deze niet kan ontwikkelen, de kans is heel klein maar wel aanwezig. Mensen met een voedselallergie moeten zich een leven lang aan een dieet houden. Een voedselallergie kan men niet genezen, de gevolgen kan men meestal wel behandelen en door het dieet dat speciaal op de specifieke voedselallergie wordt samengesteld, te volgen kan men een reactie van het immuunsysteem voorkomen. De meeste kinderen die reageren op bijvoorbeeld aardbeien hebben een voedselintolerantie, de gevolgen bij het eten hiervan zijn niet te vergelijken met de gevolgen die kinderen en volwassenen krijgen met een voedselallergie.