De voorbereiding die men dient te treffen bij de bereiding van wokgerechten kost in de regel aanzienlijk meer tijd dan de bereiding van het gerecht zelf. Zoals bij veel van de wokgerechten kan men een eindeloos aantal variaties bedenken. Zo kan men afwisselend en erg fantasierijk koken. Zo kunnen onder andere prei en paprika vrijwel altijd onderling om worden gewisseld of aan een recept toe worden gevoegd. Dit geldt eveneens voor groentes als doperwtjes en sperzieboontjes. Om de gerechten een oosters tintje te geven is het over het algemeen genoeg om een beetje ketjap, bamboescheuten en/of oestersaus aan een gerecht toe te voegen.
Doordat men de wokgerechten over het algemeen met weinig vet bereidt kan men uitstekend een lekkere maaltijd op tafel zetten maar toch aan de lijn doen. Een ander voordeel van de wokgerechten is dat men de groenten niet te gaar maakt waardoor de meeste vitamines en andere gezonde stoffen bewaard zullen blijven.
Vandaag de dag zijn wokgerechten zeer populair met name onder de mensen die slechts weinig tijd hebben om ’s avonds een warme maaltijd te kunnen bereiden. Men kan immers in een erg korte tijd een heerlijk gerecht op tafel zetten waarin alles zit wat men nodig heeft om gezond te blijven. Men kan namelijk zowel vlees, vis als gevogelte verwerken in een gerecht maar ook vrijwel alle soorten groenten. Men kan bij een wokgerecht rijst of mie serveren of deze, indien men dit lekker vindt, met de rest van de ingrediënten in de wok verwarmen.