Een stoofpot is een gerecht dat voor een relatief lange tijd gaar gestoofd wordt. Deze worden bereid door middel van de ingrediënten van een gerecht voor een lange tijd op een lage temperatuur te garen. Traditioneel werden stoofpotten gemaakt van de wat taaiere stukken vlees of vis met daarbij eventueel een taaiere soort groente welke een lange kooktijd vergen om smakelijk gegeten te kunnen worden. Vandaag de dag wordt de lange kooktijd in de regel verkort door een snelkookpan te gebruiken voor de bereiding van het gerecht. De smaak van een stoofpot wordt alsmaar intenser naarmate het gerecht langer bij wordt gehouden, om deze reden wordt meestal aanbevolen om stoofpotten al een dag van tevoren te maken.
Stoofpotten worden bereid met een beetje vocht, met name om aanbranden tegen te kunnen gaan, en kunnen zonder probleem voor een korte tot zelfs redelijk lange tijd alleen gelaten worden zonder dat men zo nu en dan door het gerecht dient te roeren of dit om dient te scheppen. Men kan dus doorgaan met de bezigheden van alle dag waardoor dit een heel tijdbesparend gerecht is.
Overal ter wereld worden stoofpotten of stoofpotjes bereid. Al eeuwenlang zijn mensen immers al op de hoogte van de voordelen van een dergelijk gerecht. Het is namelijk niet alleen smakelijk maar vaak ook erg gemakkelijk en zonder al te veel kosten te maken te bereiden. Enkele voorbeelden van bekende stoofpotten van over heel de wereld zijn: (Gentse) waterzooi, hachee, goulash, Irish Stew, Bouillabaisse, stoofvlees, Ratatouille, en hutspot.