Zoals de naam al doet vermoeden is mosselsaus een saus die men bij mosselen kan eten. Dit wil echter niet zeggen dat men deze saus niet ook bij een ander gerecht zou kunnen gebruiken. In de regel kan men mosselsaus prima combineren met bijvoorbeeld frites of gekookte danwel gebakken aardappeltjes. Maar ook bij pasta is deze saus uitstekend tot zijn recht te brengen.
Vis en schelpdieren kunnen eveneens op worden gediend met een mosselsaus ter versterking van hun smaak. Een mosselsaus is vaak een frisse of pittige saus die de zachte smaak van de mosselen, de vis of de andere schelpdieren extra tot zijn recht doet komen. Afhankelijk van de persoonlijke smaak en kookkunst kan men de mosselsaus die men op wil dien zelf bereiden of deze gewoon in de supermarkt of in de delicatessenwinkel aanschaffen.
In een heleboel kookboeken kan men allerlei varianten op de mosselsaus vinden die allemaal net iets anders van smaak zijn. Dit geldt ook voor de verschillende soorten en merken mosselsaus die in de handel te verkrijgen zijn. Afhankelijk van de persoonlijke smaak kan men na verloop van tijd uitstekend beoordelen wat een lekkere mosselsaus is en van welke variant men minder gecharmeerd is.
Natuurlijk is dit alles ook van toepassing op de mosselsauzen die men in de verschillende restaurants in binnen- en buitenland voorgezet krijgt. De ene saus valt beter in de smaak dan de andere afhankelijk van het recept en de bereidingswijze. Een mosselsaus moet heerlijk smaken bij deze vruchten van de zee.