De chef-kok Piet Huysentruyt, geboren in Zulte op 7 december 1962. Hij heeft bekendheid verworven door zijn kookprogramma’s op de Vlaamse televisie. Hij is eveneens de schrijver van diverse kookboeken, en bezat eerst in Wortegem en daarna in Les Vans in de Ardeche, een restaurant.
Piet Huysentruyt genoot zijn opleiding in de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hierna is hij gaan werken in een aantal verschillende binnen- en buitenlandse restaurants. Uiteindelijk heeft hij een eigen restaurant in Wortegem geopend dat na enige tijd een Michelinster wist te verwerven. Hij is bekend geworden bij het grote publiek met het kookprogramma Lekker Thuis op VTM, waarvan ruim duizend afleveringen uit zijn gezonden. Hij maakte later het programma SOS Piet, waar hij bij mensen thuis problemen op kookgebied oploste. Hij heeft daarnaast een scala aan keukenkruiden, bouillon, potten en pannen op de markt gebracht. Ook heeft hij een boekenreeks SOS Piet geschreven. In deze boeken zijn gerechten en kooktips vermeld welke behandeld zijn in het gelijknamige televisieprogramma.
Omdat Piet Huysentruyt de drukte van Vlaanderen wilde ontlopen, vertrok hij in 2003 naar Les Vans in de Ardeche. Hijm opende hij zijn nieuwe restaurant Le Lutin Gourmand. In 2006 sloot het restaurant omdat het naar meer een bedevaartsoord van Vlamingen werd dan een zaak met klasse.
Piet Huysentruyt is erg herkenbaar geworden door zijn kenmerkende uitspraak aan het einde van iedere aflevering van SOS Piet. Hij vroeg met zijn West-Vlaamse accent aan de deelnemers in drie puntjes op te sommen: Wat hebben we vandaag geleerd?