Een champignonroomsaus is zoals de naam als aangeeft een saus die bestaat uit champignons en room. Toch is niet elke champignonroomsaus hetzelfde, er zijn talloze varianten te vinden.
De saus kan bijvoorbeeld bereid zijn met behulp van een bindmiddel waardoor deze minder wordt ingekookt en dus minder romig van smaak zal zijn. Men kan in een dergelijk geval eveneens een saus maken op basis van bouillon met daaraan slechts een beetje room toegevoegd. Dit is een aanzienlijk goedkopere manier van bereiden dan wanneer men de saus wel laat inkoken en dus meer room nodig heeft. Dit zal de smaak echter wel ten goede komen.
Vandaag de dag hoeft men bovendien niet veel moeite meer te doen om een champignonroomsaus op tafel te kunnen zetten. Er zijn namelijk diverse soorten van deze saus kant-en-klaar te verkrijgen bij de supermarkt. Er zijn zelfs sauzen in een pakje die men enkel nog met wat water aan hoeft te lengen of op hoeft te warmen.
Wanneer men buiten de deur gaat eten zal men eveneens merken dat sommige koks hun champignonroomsaus zelf bereiden terwijl anderen zich ervan af maken door een instant product danwel een kant-en-klare saus voor te schotelen. In extreme gevallen krijgt men zelfs een ingebonden champignonsoep geserveerd die met toevoeging van een extra scheutje room door moet gaan als een champignonroomsaus.
Kortom: een champignonroomsaus is een heerlijke saus die past bij vrijwel alle vleessoorten gegeten kan worden maar niet in alle gevallen en op alle plaatsen gelijk van smaak zal zijn.