De reden waarom alsmaar meer mensen kiezen voor recepten van Piet Huysentruyt is dat deze erg toegankelijk zijn en voor iedereen uitvoerbaar. De West-Vlaamse chef-kok staat namelijk niet alleen bekend om zijn kenmerkende zware accent maar eveneens vanwege zijn typische manier van koken. Hij maakt niet alleen gebruik van recepten die zonder al te veel gedoe gemaakt kunnen worden maar eveneens van producten die men als het ware op elke hoek van de straat zou kunnen kopen. Langs allerlei delicatessenwinkels te struinen om een specifiek en nagenoeg onverkrijgbaar product trachten te bemachtigen en hier meer tijd mee te verdoen dan met het eigenlijke koken.
Men hoeft niet zoals Piet Huysentruyt zelf, een chef-kok te zijn om de gerechten te kunnen bereiden. Elke amateurkok is namelijk in staat om de talloze gerechten die door deze bekende televisiekok zijn bedacht zonder veel gedoe op tafel te zetten. Men hoeft evenmin langs allerlei delicatessenwinkel om de benodigde ingrediënten bij elkaar te sprokkelen.
De recepten die door Piet Huysentruyt zijn bedacht kan men bovendien eenvoudig namaken omdat deze zijn gebundeld in diverse kookboeken. Naast de talloze voor-, hoofd- en nagerechten heeft de favoriete chef-kok ook een heleboel nuttige tips in zijn werken opgenomen. Hierdoor zal het koken van zijn recepten nog gemakkelijker verlopen.
Door het grote aantal gerechten dat door Piet Huysentruyt zijn gebundeld is het niet moeilijk om een volledig menu samen te stellen voor een aantal weken. Men hoeft dan zeker niet telkens eenzelfde gerecht te maken maar kan naar hartenlust afwisselen.