De schouder is opgebouwd uit gewrichten, spieren en pezen, deze structuur zorgt voor de beweeglijkheid van de armen. Door deze beweeglijkheid kan het weekweefsel ingeklemd raken waardoor men veel pijn kan krijgen. Soms verdwijnt deze pijn vanzelf, meestal door rust en het ontzien van de schouder. Wordt de pijn en stijfheid erger dan zal er in de meeste gevallen sprake zijn van een schouderontsteking. In de medische wereld tendritis of bursitis genaamd.
Bij een tendritis is meestal sprake van overbelasting maar het kan ook een teken van slijtage zijn. De overbelasting wordt meestal veroorzaakt door ongewoon zwaar werk maar ook sport kan een oorzaak zijn, zoals bijvoorbeeld bij gewichtheffen. Slijtage is vaak het gevolg van artrose, in dit geval spreekt men dan over een chronische tendritis. Bij artritis kan een scheur ontstaan in de peesstructuur waardoor men een zwelling krijgt die pijn en stramheid veroorzaken. Bij een bursitis heeft men een slijmbeursontsteking, de weke weefsels zijn ontstoken en door de bijhorende zwelling kan men de schouder bijna niet meer bewegen.
In de meeste gevallen wordt voor de ontsteking een pijnstillend middel voorgeschreven dat meteen de ontsteking bestrijdt. Daarnaast moet men proberen om overbelasting zoveel mogelijk te voorkomen. In sommige gevallen word men door gestuurd naar een fysiotherapeut om de beweeglijkheid, sterkte van de spieren en de stabiliteit van de schouder te verbeteren.
Vaak is bij een schouderontsteking door welke oorzaak dan ook het geven van injecties niet te voorkomen. In een enkel geval is een operatie noodzakelijk.