Om hypoglykemie te kunnen voorkomen dienen in de eerste plaats vrijwel alle koolhydraten uit het dieet te worden verwijderd. Dit wil dus zeggen: onder andere geen pasta, geen brood, geen producten die suiker bevatten, geen maïs, geen granen en geen aardappelen meer op het menu. In plaats hiervan kan men echter wel een grotere hoeveelheid eiwitten en vetten gaat eten..
Naast het vermijden van koolhydraten in het dieet dienen ook de intracellulaire magnesiumwaarden weer op peil te worden gebracht. Men kan hiervoor starten met het slikken van pillen die magnesium-glycinaat bevatten. Men heeft hiervan zo’n, zo’n 1000 milligram per dag nodig. Men doet dit om de meest erge symptomen te kunnen verhelpen. De ware oplossing is het, per infuus of injectie, toedienen van 4.500 milligram magnesium elke dag. Dit dient men dan vier weken lang vol te houden. Lagere waarden zijn mogelijk eveneens effectief.
Magnesiumsupplementen die gebruikt worden samen met een dieet waarin weinig koolhydraten voorkomen is in de regel genoeg om hypoglykemie welke door insuline resistente veroorzaakt worden te kunnen verminderen of zelfs verhelpen.
Op het moment dat de intracellulaire magnesiumwaarden weer op peil zijn gebracht kan men voorzichtig weer meer koolhydraten gaan eten. Uiteraard mag dit echter niet overdreven worden want het eten van koolhydraten was de directe oorzaak van de hypoglykemie. Verder is het eveneens verstandig om een magnesiumsupplement te blijven gebruiken want het westerse dieet bevat immers niet genoeg van deze stof. Het is verder belangrijk om frequent de intracellulaire magnesiumwaarden in het bloed te controleren.