Uitzaaiingen (metastasen) zijn kankercellen van ergens in het lichaam woekerende oorspronkelijke tumoren. Hiervan losgeraakte kankercellen komen via lymfestelsel en/of bloedbaan elders in het lichaam terecht, groeien en woekeren voort.
Afhankelijk of de tumorcellen zich verspreiden via lymfestelsel of via bloedbaan ontstaan nieuwe tumoren op specifieke plaatsen in het lichaam. Kankercellen uit de dikke darm kunnen zo in de lever terecht komen. Wanneer uitzaaiing gebeurt via de lymfeklieren zal de oorspronkelijke tumor vaak in de nabije omgeving gevonden worden, terwijl bij verspreiding via het bloed de metastasen verder van de haard aangetroffen worden.
Afhankelijke van de verspreidingswijze komen opvallend vaak uitzaaiingen van een bepaalde oorspronkelijke tumor voor in een zeker lichaamsgebied. Zo zullen metastasen van dikke darmkanker die uitgezaaid zijn via de lymfeklieren meestal terecht komen in de buik, terwijl deze metastasen bij verspreiding via het bloed vrijwel altijd terecht komen in lever, longen, buikvlies en botten.
Metastasen zullen in de beginfase niet altijd tot klachten leiden. Ook zijn deze symptomen afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de uitzaaiingen zich bevinden. Klachten treden vaak op door de druk die een groeiende tumor op de omgeving uitoefent of door het ingroeien in een ander orgaan, hetgeen tot pijnklachten of bloedingen kan leiden. Zo zal darmkankermetastase in de lever tot hepatitisachtige symptomen aanleidinggeven, terwijl een metastase in de wervelkolom door toenemende druk op het ruggenmerg kan leiden tot krachtverlies in de benen of gevoelloosheid in de ledematen en zal uitzaaiing naar de hersenen duizeligheidklachten, ernstige hoofdpijn of epileptische aanvallen veroorzaken.