Omdat buikgriep erg besmettelijk is, is vooral een goede hygiëne belangrijk. In het braaksel en de ontlasting zit het virus maar het kan ook door de lucht overgedragen worden. De incubatietijd is ongeveer twee dagen, daarna uit het virus zich. Belangrijk is om alert te zijn als buikgriep heerst in de omgeving waar je woont, werkt, naar school gaat of zelfs op vakantie bent. Mensen die besmet zijn kunnen tijdens het klaarmaken van voeding het virus overbrengen op andere mensen. Belangrijk zijn handschoenen en een mondkapje nog beter is het om even helemaal niet aan eten te komen.
In Nederland komt eten dat van zichzelf besmet is bijna niet voor, in warme landen zijn vooral weekdieren zoals mosselen de dragers van het noro virus. Als je ziek bent geweest of de ziekte breekt uit en je hebt voedingswaren liggen waar je mee in contact bent geweest gooi deze dan weg. Alleen eten dat nog goed doorgebakken of doorgekookt kan worden is veilig. Het virus overleeft geen temperaturen boven de vijf en zeventig graden. Houd dit eten wel apart van de nieuwe voeding die ingeslagen wordt.
Ook al voel je jezelf een stuk beter, blijf toch thuis vooral als je in grote groepen werkt of leert, in de voedingssector werkt of in risicogroepen zoals baby’s en ouderen. Je mag minimaal drie dagen niet meer gebraakt hebben of diarree hebben gehad voor je weer “veilig” bent. Let op een goede hygiëne, was regelmatig je handen en houd alles schoon wat je aanraakt.