Een buikgriep kan veroorzaakt worden door bacteriën en virussen. Bij ons zijn het meest bekend de salmonella bacterie en sinds een paar jaar het noro virus dat voor massale uitbraken van buikgriep zorgt. Vooral het noro virus is zeer besmettelijk, dit wordt verspreid door het overgeven, de ontlasting maar ook door de lucht. In de meeste gevallen wordt men opeens niet lekker waarna het overgeven en de diarree begint, het virus is dan echter al een paar dagen aanwezig en heeft waarschijnlijk al meerdere mensen besmet.
Vooral op plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn veroorzaakt de buikgriep een epidemie. Door de vele manieren van besmetting is voorkomen niet mogelijk. Gevoelig zijn plaatsen waar mensen door anderen geholpen of verzorgd worden zoals ziekenhuizen, verzorging- en verpleeghuizen en kinderdagverblijven. Bij lichamelijke verzorging is vooral goed de handen wassen belangrijk vooral na het overgeven of naar het toilet gaan. Bij voorkeur kan iemand met een besmetting of mogelijke besmetting beter uit de keuken blijven.
Vooral eten dat niet gekookt of gebakken hoeft te worden zijn een bron van virusdeeltjes als iemand met het buikgriepvirus in de ruimte is of de voeding heeft aangeraakt. Het beste kan men de voeding na ontdekking meteen weggooien. Voeding die klaargemaakt moet worden bij een temperatuur boven vijf en zeventig graden kan wel gegeten worden. Mensen met buikgriep voelen zich vaak na een paar dagen beter maar men kan men beter nog minimaal drie dagen uitzieken. Het virus is niet tegelijk met de verschijnselen verdwenen.