Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker voor de fundering van een tuinhuis. De stabiliteit van het tuinhuis staat of valt met de fundering. Afhankelijk van bepaalde wensen die men voor het tuinhuis heeft moeten voor de fundering wordt afgemaakt de verschillende buizen, kabels en leidingen gelegd te worden. Door vooraf een goede planning te maken kan men de dikte van de fundering naar wens aanpassen. Veel mensen gebruiken het tuinhuis als opslag voor tuinmeubilair en onderhoudsmaterialen voor de tuin. Een tuinhuis kan echter ook heel goed dienen als bijvoorbeeld speelhuis voor de kinderen in de tuin.
De grond waarop de fundering van het tuinhuis word aangebracht moet volkomen waterpas zijn. Voor een goede fundering moet er eerst grond afgegraven worden. Span een draad die de omtrek van het tuinhuis aangeeft en graaf binnen de lijnen een gelijkmatige kuil van ongeveer twintig centimeter diepte. Vul vervolgens de helft van de afgraving met geel zand. Stamp het gele zand goed aan of gebruik hiervoor een trilmachine. Een trilmachine kan men eventueel huren. Controleer of de bodem waterpas ligt.
Door gebruik van een rechte plank kun je de grond indien nodig gladstrijken. Maak gietbeton aan en giet dit op het zand, vergeet niet om de leidingen, elektriciteit en buizen eerst te plaatsen. Voor een stevige bodem zonder scheuren is het raadzaam om betonmatten te plaatsen. Laat tussen de wand en de betonvloer rondom ongeveer anderhalve centimeter open voor de afwatering. De grootte van het tuinhuis is belangrijk voor de dikte van de fundering. Gemiddeld moet men uitgaan van een fundering met een dikte tussen de tien en vijftien centimeter.
Nadat de betonlaag voldoen is uitgehard moeten de fundamentbalken aangebracht worden waarop de muren van het tuinhuis geplaatst moeten worden. In de fundamentbalken zit een afwateringsprofiel dat ervoor zorgt dat er geen water in het tuinhuis of onder de aangelegde vloer kan komen. De fundamentbalken kunnen voor de stabiliteit het best verankerd worden. Timmer vervolgens het raamwerk voor de aanleg van de vloer. Bespaar niet op de onkosten door de wanden direct op de betonnen vloer te plaatsen, de kans op lekkages is dan groter omdat er scheuren kunnen ontstaan en de stabiliteit van het tuinhuis is dan niet te garanderen. Als je alles volgens de waterpas hebt aangelegd dan kun je niet anders hebben dan een egaal, rechte vloer met als gevolg een kaarsrecht gebouwd tuinhuis.