Als je een tuinvijver wil aanleggen is de goede plaatsing belangrijk, zoek naar een halfschaduw- half zonnige plaats in de tuin. Leg een tuinvijver niet te dicht bij het terras maar op een rustige plaats wat verder weg in de tuin. Door een ornament met pomp langs de rand of in de vijver te plaatsen blijft het water in de vijver in beweging. Bovendien biedt het een toegevoegde waarde aan de tuinvijver. Men kan kiezen uit bijvoorbeeld een fontein- of waterval effect. Het water uit de vijver wordt voor dit doel hergebruikt.
Je kunt zelf een tuinvijver graven en zo de formaten en aantallen plateaus zelf indelen of kiezen voor een geprepareerde vijver die je alleen maar in hoeft te graven. Als je zelf een vijver wil creëren moet je werken met een waterpas, maaszand en folie. Zorg dat alle oppervlakten binnen de vijver glad aanvoelen en dat de verschillende plateaus waterpas lopen. Strooi het zand uit over de afgraving en bedek de vijver met het foliemateriaal van je keuze. Probeer de folie in een stuk te plaatsen en leg hem vast met zware stenen.
Plaats het eventuele ornament dat in de vijver moet komen en waterplanten die vanuit de diepte moeten groeien. Vul de vijver met water, heb je een zelf gegraven vijver vergeet dan niet om tussendoor het folie strak te trekken. Plaats de pomp en een waterfilter om het water gezond en zuurstofrijk te houden. Verwerk de folie bij de afwerking van de rand om de vijver zodat deze uit het zicht verdwijnt. Koop in de dierenwinkel vijverbacteriën en strooi die uit in de vijver. Tevens kan men in de dierenwinkel waterzuiveringsmiddelen kopen om het water zo gezond mogelijk te houden.
Plaats verschillende soorten waterplanten waaronder waterlelies in en rond de vijver. Na ongeveer een maand kan de fauna toegevoegd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleine kikkertjes voor op de bladen van de waterlelies, waterschildpadjes die gebruik maken van de verschillende plateaus en verschillende vissen. Zet ‘s avonds geen felle lampen op de vijver maar gebruik intieme verlichting zoals bijvoorbeeld een groene plantenspot en onderwaterlamp. Binnen een korte tijd zal de vijver ook andere dieren als libelles, kevers, vogels en dergelijke aantrekken. Gebruik de juiste voeding voor de dieren die je in de vijver plaatst. Controleer regelmatig de kwaliteit van het water, vooral bij stilstaand water is dit belangrijk vanwege de kans op botulisme.