Leukemie is een kankersoort die in de vorm van acute lymfatische leukemie vooral kinderen op de kleuterleeftijd treft. Bij acute lymfatische leukemie zijn de witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het immuunsysteem aangetast door kanker. Door deze kanker van de witte bloedcellen kan het kind zich steeds slechter verweren tegen aanvallen van bacteriën waardoor het steeds zieker en vermoeider raakt. Doordat er een tekort aan rode bloedcellen en bloedplaatjes ontstaat krijgt een leukemiepatiëntje bloedingen. Deze bloedingen veroorzaken bloedarmoede. De oorzaak dat een kind met leukemie altijd wit ziet is het tekort aan rode bloedcellen.
Bij een kind wordt zo snel mogelijk met de behandeling begonnen. Veel kinderen met leukemie reageren goed op chemotherapie. De chemotherapie duurt twee jaar waarna ongeveer 80% van de kinderen genezen wordt verklaard. Bij sommige kinderen komt de leukemie na een korte tijd weer terug, in dit geval wordt er mestal gekozen voor een beenmerg transplantatie.
Voor een beenmergtransplantatie gaat de voorkeur van de arts uit naar een broer of zus van het patiëntje omdat deze de beste kans heeft geaccepteerd te worden door het lichaam. Zijn er geen broertjes of zusjes of is er een andere reden voor het niet af (mogen) staan van beenmerg dan wordt er naar zo goed mogelijk passend beenmerg in de donorbank gekeken. Het merendeel van de leukemie patiëntjes zijn jongetjes. De weg voor leukemiepatiëntjes is lang, vaak ook angstig en vermoeiend maar de kans is groot dat het kind de bloedkanker voor zijn of haar verdere leven verslaat.