Er bestaan verschillende vormen van leukemie die ingedeeld kunnen worden in verschillende soorten en zelfs de leeftijdsgroepen waarin de betreffende vorm het vaakst voorkomt. Bij leukemie worden de witte bloedcellen getroffen door kanker, de witte bloedlichaampjes vermenigvuldigen zich waardoor de rode bloedlichaampjes en het bloedplasma hun werk niet meer kunnen doen. Het bloed stolt niet meer en er ontstaan bloedingen waardoor bloedarmoede optreedt. De witte bloedcellen zijn onderdeel van ons immuun systeem, door de verstoring als gevolg van de kankercellen ontstaan er steeds vaker infecties, de immuniteit verdwijnt het lichaam heeft geen of niet meer voldoende bescherming tegen bacteriën, schimmels en dergelijke.
Leukemie betekend letterlijk vertaald wit bloed, een passende naam als je bedenkt dat door de vermenigvuldiging van de witte bloedcellen het bloed een wittige kleur krijgt. Leukemie ontstaat in een acute en in een chronische vorm. Acute lymfatische leukemie komt veel bij kleine kinderen rond de vijf jaar en jong volwassenen. Acute myeloïde leukemie komt het vaakst voor bij mensen tussen de twintig en veertig jaar en bij mensen boven zestig jaar. Chronische lymfatische leukemie treedt het vaakst op bij ouderen en chronische myeloïde leukemie bij jong volwassenen.
Leukemie verspreidt zich door het hele lichaam. Door de diverse behandelmethoden genezen tegenwoordig steeds meer mensen van deze kankersoort, bij anderen wordt de verspreiding stopgezet of vertraagd. Bij de meeste leukemievormen wordt gekozen voor chemotherapie en bestraling. In sommige gevallen, ook als bijvoorbeeld de chemo niet aanslaat wordt gekozen voor beenmerg of stamceltransplantatie. Bij chronische myeloïde leukemie wordt meestal gekozen voor medicijnen.