Rio de Janeiro telt duizenden eetgelegenheden, waardoor men hier niet snel honger zal hebben. Langs de stranden en de straten staan eveneens ontelbare kraampjes waar men eten kan kopen. De porties die men krijgt in de restaurants zijn erg groot. Een plaatselijk fenomeen zijn de restaurants ‘ao kilo’. In deze eetgelegenheden betaalt men niet een bepaald gerecht, maar wel het gewicht van het eten dat men op het bord heeft liggen. Uit gaan eten is in Rio de Janeiro heel voordelig. Zelfs in de wat meer verfijnde restaurants zou men al genoeg moeten hebben met vijftien tot twintig euro.
De srad Rio biedt een grote variëteit aan keukens uit heel de wereld. De Franse en de Italiaanse keuken zijn er goed vertegenwoordigd, maar dat geldt ook voor de oosterse, met name dan de Chinese en de Japanse. Brazilië heeft, Japan niet meegerekend, het grootste aantal Japanse inwoners op heel de wereld. Het is dan ook niet vreemd dat de stad uitpuilt van de Japanse restaurantjes, waar men onder andere sushi kan eten.
Uiteraard kan men ook kiezen voor het typische Braziliaans voedsel. De Braziliaanse keuken kent invloeden uit Europa en Afrika evenals indiaanse invloeden. De meeste traditionele Braziliaanse gerechten zijn variaties op Portugees en Afrikaans voedsel. De voornaamste ingrediënten van de maaltijden zijn rijst, bonen en farinha of maniokmeel.
Het nationale gerecht van Brazilië is feijoada, een stoofpot van zwarte bonen en varkensvlees. De ‘feijoada carioca’ is de variant van Rio. Deze wordt geserveerd met rijst, kool, farofa en sinaasappel.