Snurken is ontzettend vervelend, vooral voor degene die naast de snurker ligt. Het kan soms verstrekkende gevolgen hebben, zowel voor de patiënt als voor de partner. De nachtrust wordt ernstig verstoord. Snurken komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn technieken om snurken te verminderen, maar in eerste instantie zal geprobeerd worden om de luchtwegen goed open te houden gedurende de slaap. Een medische behandeling door een KNO-arts is mogelijk.
Bij somnoplastiek wordt gebruik gemaakt van hoogfrequente straling om de zachte weefsels kleiner te maken. De chirurg gebruikt een heel kleine sonde die radiogolven uitzendt. Deze verkleinen de weefsels door ze te verbranden. Doordat de zachte weefsels verkleinen kan het snurken gaan verminderen.
De pijn na de operatie kan meestal bestreden worden met pijnstillers, na de ingreep ontstaan er zelden complicaties. Per behandeling betaal je enkele honderden euro’s, maar er zijn meerdere behandelingen nodig. De keel is na de behandeling ongeveer een week lang gevoelig. De behandeling moet twee tot drie keer uitgevoerd worden om succes te hebben. Er zit meestal zes weken tussen iedere behandeling. Helaas werkt het nog niet bij iedereen. Bij zes op de tien mensen is het succesvol, maar na een paar jaar zal het snurken bij een of twee personen terugkomen. Een KNO-arts voert eerst een onderzoek uit alvorens hij een somnoplastiek zal toepassen. De patiënt wordt in slaap gebracht en de arts kijkt met een flexibele endoscoop door de neus in de keel, om te kijken waar het snurken precies ontstaat.