Iemand heeft een slaapstoornis als hij ‘s nachts onrustig of te kort slaapt en zich daardoor de volgende dag niet fit voelt. Iemand heeft ook een slaapstoornis wanneer hij overdag buitensporig vaak in slaap valt. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze te weinig slapen maar hebben daar overdag geen enkele last van. In een dergelijk geval is er geen sprake van een slaapstoornis.
Slapeloosheid kan veel uiteenlopende oorzaken hebben zoals spanningen, onregelmatige werktijden, stoppen met drinken of slaappillen slikken, overmatig gebruik van cafeïnehoudende producten, te veel roken, lichamelijke klachten, sommige medicijnen en bepaalde psychische stoornissen. Soms worden mensen depressief als ze lange tijd aan slapeloosheid lijden, maar meestal is het andersom en is slapeloosheid juist een eerste symptoom van een depressie.
Enkele tips! Ga op geregelde tijden slapen en sta ook op geregelde tijden op. Vermijd koffie, thee en sigaretten, vooral in de avond. Doe ontspanningsoefeningen en zorg voor lichaamsbeweging. Eet geen zware maaltijd vlak voor het slapen gaan. Doe bij voorkeur het laatste uur voor je naar bed gaat iets ontspannend. Doe overdag niet te vaak een dutje. Als je ‘s nachts lang wakker ligt, sta dan op en ga iets doen wat ontspant. Sommige mensen vinden het heerlijk om vlak voor het slapen gaan een warm bad te nemen. Ga in elk geval niet liggen tobben over het feit dat je niet kunt slapen, want juist deze gedachte zal je slapeloze nachten bezorgen. Bij ernstige en langdurige slaapstoornissen kun je doorverwezen worden naar een gespecialiseerde slaapkliniek.