Een aarsmade (Enterobius vermicularis) is een kleine soort worm, van ongeveer 5 tot 10 millimeter lang, welke parasitair in de menselijke darmen voorkomt. Het wormpje is geelwit van kleur en behoort tot de rondwormen. Zestig procent van de kinderen en twintig procent van de volwassenen is met de aarsmade besmet. Vooral kinderen lopen de wormen nogal eens op, bijvoorbeeld in dagverblijven of scholen. Aarsmaden zijn een typische menselijke parasiet: besmetting vindt dan ook alleen plaats van mens op mens omdat de wormen in huisdieren niet kunnen overleven.
Aarsmaden zitten in het onderste gedeelte van de dikke darm en in de blinde darm. Deze wormen leven circa acht weken, hebben de vorm van een komma, en leggen eitjes op de huid rond de anus. Door krabben worden deze eitjes dikwijls verder getransporteerd en verspreid. Buiten het lichaam zijn de eitjes in staat lange tijd in leven te blijven, zodat deze via bijvoorbeeld meubels, speelgoed of kleding in voedsel of aan vingers terecht kunnen komen om andere personen te besmetten. Verder kan men op deze wijze zichzelf opnieuw besmetten. De eitjes van de aarsmade komen in de twaalfvingerige darm uit en de larven ervan zakken nog verder af, en op die manier is de cirkel weer rond.
Aarsmaden komen dikwijls gedurende de nacht naar buiten en veroorzaken dan jeuk rond de schaamlippen en anus. De wormen kunnen eveneens in de ontlasting aan worden getroffen. Bij hevige infecties komen aarsmaden ook in de vagina voor, waar deze zich overigens niet voort kunnen planten.