Asfyxie (verstikking), is het fenomeen op het momentdat een lichaam in zijn ademhalingsfunctie belemmerd wordt. In de medische wereld spreekt men over het algemeen over asfyxie wat uit het Grieks vertaald is en bestaat uit de delen: a dat zonder en sfuxis of sfugmos dat als hart- of polsslag vertaald kan worden.
Asfyxie treedt op bij een belemmering van de luchtwegen, zoals bij voorwerpen welke in zijn geslikt, voedsel of braaksel dat in de luchtpijp terecht is gekomen, een wildgroei van de stembandmembranen, bepaalde stoornissen in het centrale zenuwstelsel of bij het verdringen van de ademlucht (in een afgesloten ruimte of onder water). Daarnaast kan overmatig slijm- en vochtvorming in de longruimte asfyxie tot gevolg hebben, zoals bij kroep en longemfyseem. Natuurlijk kan men eveneens stikken door een te lage luchtdruk in het algemeen, bijvoorbeeld bij decompressie van een vliegtuig op grote hoogte of door silicose. Tevens kan het uitoefenen van druk op de borstkas tot asfyxie leiden. Het dichtknijpen van de keel, al dan niet door een misdrijf of op verzoek (zoals bijvoorbeeld gebeurt bij zogeheten wurgseks), kan eveneens tot verstikking leiden.
Maar ook inerte gassen (stikstof, helium, argon, kooldioxide) kunnen asfyxie veroorzaken doordat deze zuurstof verdringen. Bewusteloosheid treedt bijna onaangekondigd op omdat koolzuur zich niet in het bloed kan ophopen (dat wordt namelijk uitgeademd). Er is hier geen sprake van vergassing maar van verstikking omdat vergassing door middel van giftige gassen plaatsvindt. Uiteindelijk zal asfyxie tot uitval van de vitale organen leiden en, zonder ingrijpen, de dood veroorzaken.