In de medische wereld is een ander woord voor de tepelhof: de areola. Een areola is in de menselijke anatomie een vaak ronde maar in sommige gevallen ook een ovale verkleuring die veroorzaakt wordt door het pigment in de huid. Deze term wordt in de meeste gevallen gebruikt voor het betreffende deel van de huid rondom de tepel (areola mammae) van de mens, maar kan eveneens op bijvoorbeeld een opgezet gedeelte van de huid rond een pustel (puistje) gaan.
Bij de tepels van een vrouw geeft de areola grofweg de omvang van de melkklieren weer. Eveneens de talgklieren en de zogenaamde klieren van Montgomery, (dus de bultjes ter bescherming en het vochtig houden van de tepel en de tepelhof, welke opzetten tijdens een zwangerschap) bevinden zich in het areola.
De kleur wordt voor een deel door de aanwezigheid van twee polymeren bepaald namelijk: melanine en pheomelanine. De mate waarin deze twee polymeren aanwezig zijn zal de kleur van de areola bepalen. Dit is iets dat genetisch wordt bepaald. Een areola kan in de loop van de tijd veranderen van kleur onder invloed van de hormonen welke bij onder andere een zwangerschap vrijkomen (donkerder) maar ook door veroudering, een menstruatie, en bepaalde medicijnen kunnen dit tot gevolg hebben.
Niet alleen de vorm maar ook de grootte van een areola kan per mens erg uiteenlopen. Bij de tepelhof bij mannen is de grootte gemiddeld rond de 25 en de 50 millimeter terwijl bij vrouwen de tepelhof wel 100 millimeter groot kan worden.