Een appendicitis blindedarmontsteking) is doorgaans een bacteriële ontsteking van de appendix (het wormvormige aanhangsel van de blindedarm) De blindedarm zelf is meestal niet bij de ontsteking betrokken maar betreft het alleen de appendix vermiformis.
Het stellen van een diagnose is soms eenvoudig, maar vaak ook zeer lastig. Bij twijfel gaat men vaak over tot het operatief weghalen van de appendix omdat het veel erger is om een ontstoken blindedarm niet te opereren en de kans op een perforatie te lopen welke gevolgd zou kunnen worden door een levensgevaarlijke buikvliesontsteking dan een gezonde appendix er (achteraf gezien) onnodig te verwijderen. Circa de helft van de appendices die worden verwijderd blijkt achteraf niet ontstoken te zijn. Appendicitis komt voornamelijk voor bij jonge mensen, maar kan in principe op elke leeftijd ontstaan.
Een appendicitis uit zich door een pijn die met name in de rechter onderbuikstreek wordt ervaren. In klassieke gevallen gaat daaraan een periode van pijn, die meer rond de navel aanwezig is, aan vooraf. De patiënt is vaak misselijk, heeft last van braken en heeft maar meestal geen gewone eetlust. De pijn kan samen gaan met koorts maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. eveneens is diarree een symptoom van appendicitis. Na enige tijd ontstaan er peritoneale prikkelingsverschijnselen: zacht de rechter onderbuik indrukken doet reeds pijn evenals het snel de hand weer weghalen. Vaak zijn er in het bloed ontstekingsverschijnselen te zien in de vorm van een verhoogde bezinking en door de aanwezigheid van meer witte bloedcellen dan normaal is.