Een aardappel kan men op een heleboel manieren bereiden. Men kan een aardappel namelijk niet alleen ook koken of bakken maar eveneens frituren, stomen, poffen of tot een puree maken. Zeker wanneer men voor kinderen moet koken is het soms een kunst om een bereidingswijze te vinden die niet alleen lekker maar ook nog eens gezond is. Daarbij komt tegenwoordig ook nog vaak dat een gerecht snel en eenvoudig te bereiden moet zijn omdat iedereen het erg druk heeft met van alles en nog wat en dus maar weinig tijd aan het bereiden van een maaltijd kan of wil besteden.
Aardappelpuree is een gerecht dat aan de meeste van deze voorwaarden voldoet. Het is niet alleen een erg lekker en gezond gerecht, dat ook kinderen vaak erg lekker vinden, ook is het snel en eenvoudig te bereiden. Bovendien kost het in de regel weinig geld en kan men door wat eenvoudige toevoegingen er in een handomdraai iets bijzonders van maken. Door bijvoorbeeld kaas aan aardappelpuree toe te voegen krigt men een lekker pittig gerecht.
Aardappelpuree is verder uitstekend als basis te gebruiken voor diverse stamppotten en ovengerechten zoals aardappeltaarten of quiches. Men kan aardappelpuree eveneens gebruiken als basis van koude schotels of salades zodat men dit ook prima op warme dagen kan gebruiken om een maaltijd te bereiden.
Aardappelpuree maakt men door aardappelen gaar te koken en tot puree te stampen of te persen met een speciale pers. Daarbij kan men wat boter, peper, zout, room of andere ingrediƫnten voegen.