In een groot deel van alle gevallen van een maagbloeding is het opsporen en behandelen van de eigenlijke oorzaak de enige manier om de bloedingen te behandelen. Het is vrijwel altijd noodzakelijk dat er een zogenaamde gastroscopie wordt uitgevoerd.
Een gastroscopie is een onderzoek waarbij het slijmvlies en de beweging van een deel van het spijsverteringskanaal wordt onderzocht. Men kijkt hierbij niet alleen naar de slokdarm maar ook naar de maag en de twaalfvingerige darm. Tijdens een dergelijk onderzoek kan men eventueel ook weefsel wegnemen om in het laboratorium te laten onderzoeken.
Wanneer een arts die een gastroscopie uitvoert een bloeding in de maag aantreft dan kan hij proberen deze te stelpen. In een aantal gevallen is dit echter niet nodig omdat het lichaam zelf hier al voor heeft gezorgd. Op het moment dat het voor de arts niet mogelijk om de maagbloeding met behulp van een gastronomie te stelpen dan zal er vaak worden besloten om tot een operatie over te gaan.
Voordat er echter aan een dergelijke operatie wordt begonnen kan het nodig zijn om eerst de patiënt van extra bloed te voorzien omdat anders de risico’s om de operatie te ondergaan te groot kunnen zijn. Hierna zal dan, in de operatiekamer, de maagbloeding tot stoppen gebracht. Als laatste zal dan de oorzaak van de maagbloeding moeten worden behandeld om herhaling ervan te voorkomen. Welke behandeling dit zal zijn hangt af van de oorzaak van de maagbloeding en kan variëren van het behandelen van een maagzweer of maagkanker.