De Franse stad Lyon is ook wel de hoofdstad van de gastronomie geheten. Deze naam heeft de stad te danken aan haar eeuwenlange sterke reputatie op gastronomisch gebied. In totaal heeft Lyon achthonderd restaurants, waarvan er veertien één of zelfs meerdere Michelinsterren gekregen hebben.
Lyon behoort tot één van de woon- en werkplaatsen van de topchef Paul Bocuse. Hij is de meest belangrijke vertegenwoordiger van de nouvelle cuisine. Bocuse wordt als één van de grootste gastronomen van de huidige tijd gezien. Hoewel zijn restaurant in Collonges-au-Mont-d’Or, nabij de stad Lyon is gelegen, zijn er in de stad zelf maar liefst vijf brasseries waar de topchef de leiding over heeft. Zijn eigen restaurant bezit drie Michelinsterren. In dit restaurant kan men pas gaan eten vanaf een prijs van ongeveer honderd euro. Een andere meesterchef die afkomstig is uit Lyon is Pierre Orsi, een voormalige leerling van Paul Bocuse.
In een zogenaamde bouchon is een eenvoudig restaurantje waar men vaak lekker kan eten tegen een erg redelijke prijs. Hier schaft de pot nog de ware traditionele keuken, het eten van de arme zijdewerkers van weleer. Men kan zich hier verheugen op worst, lever, spek, maag, schapenpoten en varkensoren. Als men op zondag uit wil gaan eten zal men vaak wat moeten zoeken omdat veel restaurantjes in de stad Lyon dan hun vrije dag hebben.
Streekspecialiteiten zal men in Lyon nog overvloedig vinden. De stad staat onder andere bekend om haar charcuterie. Zo heeft men een uiteenlopende keuze uit droge worst of salami.