Een lichaam kan bloed verliezen doordat er een wond of wondje is ontstaan. Dit kan een wond zijn die ten gevolge van bijvoorbeeld een ongeval is ontstaan maar even goed door het uitvoeren van een medische ingreep of operatie. Verder hebben de meeste vrouwen te maken met bloedverlies tijdens hun menstruatieperiode en wanneer er een kind geboren wordt.
Of het verliezen van bloed als ernstig moet worden beschouwd hangt uiteraard af van de hoeveelheid bloed die hierbij vrijkomt maar ook van de plaats in het lichaam waar dit gebeurt. Zo kan een kleine hoeveelheid bloed verliezen in bijvoorbeeld de hersenen soms al ernstige gevolgen hebben terwijl een grotere hoeveelheid relatief weinig invloed heeft op het functioneren van het lichaam als het menstruatiebloed betreft.
Door een grote hoeveelheid bloed te verliezen kan men zich slap voelen. Men kan zelfs duizelig of misselijk worden. Is de hoeveelheid bloed ie verloren gaat te groot dan zal een patiƫnt in een toestand van shock terecht kunnen komen. Dit wordt als een zeer ernstige situatie beschouwd waar met spoed medische hulp noodzakelijk is.
Tijdens een zwangerschap kan er eveneens bloed verlies optreden. Het is dan altijd belangrijk dat de aanstaande moeder direct contact zoekt met een arts of verloskundige. De oorzaak kan namelijk ernstig zijn hoewel in veel gevallen dit wel mee zal vallen.
Bij een te hoog bloedverlies kan iemand, zonder medisch ingrijpen, komen te overlijden. Het lichaam is dan niet in staat meer goed te functioneren doordat organen onvoldoende zuurstofrijk bloed aangevoerd krijgen.