De Napolitaanse keuken wordt over heel de wereld als één van de beste beschouwd. Hoewel er over heel Italië pizza wordt gegeten, is Napels met recht de pizzastad van het land te noemen. In het verleden was pizza een maaltijd voor de boeren. In Napels werd onder andere de wereldberoemde pizza Margherita bedacht, een pizza volgens de traditie bereid moet worden met mozzarellakaas, tomaat en basilicum. De pizza heeft de kleuren rood, wit en groen dus dezelfde kleuren als de vlag van Italië. De Margherita werd in het jaar 1885 voor het eerst gemaakt, ter ere van koningin Margareta van Savoie.
Tomaat is de meest populaire groente (maar eigenlijk is het een fruitsoort) in Italië en dus ook in Napels. De Napolitanen teelden de eerste tomaten, die de Spanjaarden uit Amerika in hadden gevoerd. Ziet men ergens de vermelding ‘a la Napolitana’, dan wil dit zeggen op basis van tomaat. De beste tomaat is de peervormige San Marzano variant waarvan de bekende pizzasaus pummarola wordt gemaakt.
De traditionele pizzeria’s serveren enkel de originele recepten en kennen niet meer dan een zestal verschillende soorten aan op hun menukaart. Pizza’s dienen gebakken te worden in een houtoven. Op de pizza mag volgens de traditie enkel echte mozzarellakaas, die gemaakt is van buffelmelk. Pizzeria di Matteo en pizzeria Sorbillo in Napels staan bekend om hun heerlijke pizza’ s. Voor het hoofdgerecht krijgt men meestal een antipasti. Napels ligt nabij de zee en in de gerechten worden dus veel vis, schaaldieren en calamares gebruikt.