Wanneer men kennis wil maken met de keuken van Baskenland dan kan men dat prima doen tijdens een citytrip naar Bilbao. De internationale reputatie van deze keuken is uitstekend. Er zijn dan ook veel Michellinsterren aan behoorlijk wat chef-koks uit het Baskenland uitgedeeld. In Bilbao komen er, door de nabijheid van de zee, met name veel visgerechten op tafel gezet.
Kabeljauw (bacalao) is een erg populaire vissoort in Bilbao hoewel ook onder andere heek, zeebrasem, kleinere soorten nktvis, mosselen, scorpioenvis, ansjovis en sardientjes regelmatig op het menu staan in Bilbao. In de gerechten worden daarnaast nog veel verse ingrediënten gebruikt zoals pepers, kalfs-, runds- en varkensvlees, bonen van Guemica en nog tal van andere soorten groentes. Een van de typische nagerechten uit Bilbao zijn Canutllos de Bilbao en arroz con leche. Dit zijn respectievelijk een gebakje met room en pap op basis van rijst.
Net zoals de meeste Spaanse steden kent ook Bilbao een soort tapas die hier pinbos genoemd worden en wat verfijnder van smaak zijn dan meeste andere tapas van het land. Veel mensen komen geregeld samen in een bar om pinbos te eten en gezellig te kletsen. In de stad Bilbao kost het overigens nauwelijks moeite om een gelegenheid te vinden waar men voor weinig geld lekker kan eten. Naast de pinbos zijn er namelijk nog een groot scala aan eethuisjes en restaurantjes te vinden die voordelige gerechten op hun menu hebben staan. Zelfs het Guggenheim museum heeft een restaurant waar men voordelig een maaltijd kan gebruiken.