Als hoofdstad van België kan het niet missen dat men juist in deze stad uitstekend kan genieten van een hoede keuken met een heerlijk drankje daarbij. Hoewel er veel verschillende eet- en drinkgelegenheden te vinden zijn verspreid over heel de stad zijn er ook locaties waar de horeca geconcentreerd aanwezig is zoals bijvoorbeeld op ’t Eilandje.
Een bijzondere gewoonte op de eerste zaterdag van de lente is het uitdelen van Seminikoeken aan pasgetrouwde stellen. Dit zijn wat zoetige koeken die met sesamzaad zijn bestrooid en gedecoreerd zijn met een zeer dunne afbeelding van Semini. Bij het verlaten van het stadhuis van Antwerpen krijgen de jonge echtparen deze lekkernij uitgereikt. Met het uitdelen van deze koeken eert men de eerste burger van de stad waarvan de afbeelding reeds eeuwenlang boven de poort van het Steen hangt.
Een andere traditie die Antwerpen beroemd heeft gemaakt is de zogeheten Verloren maandag. Dit houdt in dat op de eerste maandag na Driekoningen appelbollen en worstenbrood gegeten wordt. Niet alleen de burgers maar ook eigenaren van eet- en drinkgelegenheden kopen deze lekkernijen in grote getale. Door het lekkers aan hun klanten te geven maken zij dus geen winst waardoor de naar Verloren maandag verklaard kan worden.
In Antwerpen kent men een aantal grootmeestereschocolatiers die ware ambachtelijke kunstenaars zijn. Zij hebben hun vak door hun meesterschap tot bijzondere hoogte weten te brengen. Hun heerlijke exclusieve producten van chocolade die van topkwaliteit zijn dient men tenminste één keer geproefd te hebben om Antwerpen echt beleefd te hebben.