Door de toevoeging van volkorenmeel is boerenbrood gezond brood. Het boerenbrood werd vroeger zo genoemd omdat het wat grovere brood vooral vroeger als een mindere kwaliteit werd gezien. Intussen weten we wel beter en wordt boerenbrood in grote aantallen verkocht zowel als wit- bruin als volkorenbrood.
Het lekkerste boerenbrood komt vers gebakken uit je eigen oven. Het lijkt veel werk maar dat valt mee, vooral als je de lucht van vers gebakken brood in je huis ruikt. Boerenbrood kan gebakken worden in een donker bakblik of los op de plaat van de oven. Wat je nodig hebt is vierhonderd gram volkorenmeel en honderd gram tarwebloem. Een theelepel zout, dertig cl lauw water, twintig gram boter en vier en een halve gram droge gist.
Los de gist op in het lauwe water. Doe de bloem, het meel en gistzetsel in een kom. Doe het zout en de boter erbij en kneed een stevig deeg. Leg een doek over de kom en laat het deeg een kwartier rijzen. Pak het deeg uit de kom, druk het plat en vouw het dubbel. Doe dit nog tweemaal om lucht in het deeg te brengen. Vorm een brood van het deeg en leg dit in de ingevette vorm of op de ingevette bakplat. Dek het deeg opnieuw af en laat het een half uur narijzen. De oven voorwarmen op stand vijf (250 graden), vervolgens het boerenbrood een half uur bakken op stand vier (200 graden) in het midden van de oven. Laten afkoelen op een rooster.