In de meeste gevallen wordt brood in Nederland gegeten bij het ontbijt en de lunch. De koolhydraten in het brood zorgen ervoor dat je een goede start hebt en in de middag voldoende energie om er nog even tegenaan te kunnen. Er zijn veel verschillende soorten brood, het ene brood wat gezonder dan het andere.
Brood wordt gemaakt uit granen, de soorten granen die gebruikt worden bepalen het gezondheidsniveau van het brood. Witbrood wordt als minder gezond aangeduid dan bruinbrood omdat daar mee vezels inzitten, Omdat kinderen vaak voorkeur hebben voor witbrood is er nu ook gezond, vezelrijk witbrood te koop. Naast de normale broden zijn er ook broden te koop waar granen, zaden en pitten op- of in verwerkt zijn. De namen van het brood hebben vaak een direct verband met deze toevoegingen of met de manier waarop het brood gebakken is.
Nederland is een echt broodland, tijdens vakanties en door de komst van immigranten werden andere broden ontdekt die we ook graag in eigen land wilden eten. De bakkers zijn hier op ingesprongen waardoor de keuze aan brood steeds groter is geworden. Een van de eerste broodimmigranten in ons land was het Franse stokbrood dat vaak werd gebruikt voor salades op feestjes maar dat nu zo is ingeburgerd dat het bij de broodmaaltijd hoort. Ook de Kaiserbroodjes, Italiaanse bollen en croissants zijn een vast broodbeeld geworden binnen de Nederlandse cultuur. Met het Turks brood gaat het minder snel, waarschijnlijk omdat je hiervoor naar de Turkse winkel moet.