Lissabon en haar directe omgeving zijn met name bekend geworden vanwege hun visgerechten. De vismarkt van Cascais is dan ook de grootste van heel Portugal. Van Bacalhau, gezouten kabeljauw, wordt beweerd dat het de basis is voor 365 recepten. Eén dus voor iedere dag van het jaar. Een bekend gerecht in Lissabon is Bacalhau á bras. Dit is een roerei met aardappelen, gezouten kabeljauw en uien.
Iedereen die uit eten gaat in Portugal, krijgt in de regel een hele serie kleine hapjes voorgezet. In nagenoeg ieder restaurant brengt men brood, kaas, olijven, boter, paté en dergelijke producten. aan tafel. Op het moment dat men bijvoorbeeld één olijf nuttigt dan zal men wel het hele schaaltje af dienen te rekenen. Wanneer men deze hapjes niet wenst te eten dan mag men aan een ober vragen om deze weer weg te nemen. Kijk na het eten nauwkeurig na wat men allemaal in rekening heeft gebracht en of alles correct is gedaan..
Wat men absoluut moet doen in Lissabon is Porto proeven. Dat kan in de Solar do vinho do Porto dit is een luxueuze bar in de stad die meer dan 300 soorten porto op de kaart heeft staan. In de kelder van de bar bevinden zich zelfs ruim zesduizend soorten van deze wijn. .
Een aparte plaats om een aperitief te nemen is het Chinees Paviljoen. Aan de buitenkant lijkt het een sjofele bar. Aan de andere zijde van de toegangsdeur bevindt zich echter een soort sprookjeswereld met kust en kitsch.