Borstafwijkingen bij vrouwen komen veelvuldig voor. Meestal zijn het echter onschuldige afwijkingen en maar in een klein deel van alle gevallen betreft het een kwaadaardige gezwel. Toch is het noodzakelijk om bij een verandering aan de borst door een arts uit te laten zoeken wat er werkelijk aan de hand is.
De verandering die men het meest in een borst aantreft is een knobbeltje. Daarmee bedoeld men dus en verdikking die niet het zelfde aanvoelt als de normale bobbeligheid van de rest van de borst. Knobbeltjes kunnen sterk uiteenlopen en erg verschillend aanvoelen. Soms is het een plaats die niet helemaal rond is of die wat harder of stugger is dan het overige klierweefsel in de borst. Verder is het mogelijk dat zo’n knobbeltje kogelrond is en dat als een soort knikker wegglijdt onder de vingers. Meestal veroorzaakt een knobbeltjes echter geen pijn.
In de meeste gevallen zal het knobbeltje operatief verwijderd worden om vast te kunnen stellen of het een goed0 danwel een kwaadaardige afwijking betreft. De uitkomst van een dergelijk onderzoek is bepalend voor de behandeling die vervolgens in gang kan worden gezet.
Een goedaardig knobbeltje is bijvoorbeeld een bindweefselknobbel (fibro-adenoom). Zo’n knobbel ontstaat door zogenaamde wildgroei in het bindweefsel. Een cyste is eveneens een veel voorkomende goedaardige aandoening. Dit is een met vocht gevulde holte welke kan ontstaan door een verstopping van een uitvoergangetje van een melkklier. Indien de borsten gespannen zijn, is een cyste in de borst voelbaar in de vorm van een stevige, ronde knobbel.