Een baarmoederontsteking wordt dikwijls door een infectie veroorzaakt die veroorzaakt kan zijn door een operatie, zoals bijvoorbeeld een keizersnede of een curettage, of door het inbrengen van een spiraaltje. Verder kan een infectie door middel van het hebben van geslachtsgemeenschap over worden gedragen. Dit laatste geval wordt een seksueel overdraagbare infectie (SOA) genoemd. Tenslotte kan een ontsteking van de baarmoeder ontstaan door een uitbreiding van een ontsteking op een andere plaats in het lichaam.
Mogelijke symptomen van een baarmoederontsteking zijn het ervaren van pijn in de onderbuik en in de onderrug maar ook pijn tijdens het urineren en tijdens het hebben van geslachtsgemeenschap, ongewone vaginale afscheiding en niet regelmatige menstruaties.
De diagnose wordt bij een baarmoederontsteking gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis van de patiƫnte, het verhaal dat zij vertelt en de symptomen. Daarbij wordt er vaak een fysiek onderzoek verricht. Een eventueel aanvullend onderzoek kan bestaan uit een microscopisch onderzoek van de vaginale afscheiding of van de cellen van de baarmoederhals, microbiologische kweken om zo de ziekteverwekker vast te kunnen stellen en urine- en bloedonderzoek. Verder kan de baarmoeder rechtstreeks bekeken worden met behulp van een hysteroscoop. Maar ook kan men een CT-, MRI-scan of een echo maken om een diagnose te kunnen stellen.
Een behandeling van een baarmoederontsteking bestaat allereerst uit medicijnen, zoals pijnstillers en antibiotica. Zodra er vorming van pus optreedt, kan het noodzakelijk zijn dit operatief weg te halen. Eventuele complicaties van een baarmoederontsteking zijn de terugkeer klachten, onvruchtbaarheid en de verspreiding van de ontsteking.