Over eten tussen de maaltijden door bestaan veel verschillende meningen. Eten tussen de maaltijden beïnvloed de lijn en het eetgedrag aan tafel. Een goede balans vinden bij deze tussendoortjes is het belangrijkste, net zoals de tijd dat men het tussendoortje eet. Voor mensen die aan het lijnen zijn kan een tussendoortje helpen om de spijsvertering draaiende te houden. Belangrijk is dat je dan wel een licht tussendoortje neemt met weinig of geen vet. Wat rauwe groenten of fruit zijn het gezondst en vullen beter. Mensen die last hebben van een te laag gewicht kunnen juist beter een calorierijk tussendoortje nemen. Zet het tussendoortje precies tussen twee maaltijden in zodat het verbruikt is voor je aan tafel gaat.
Kinderen zijn in de groei en verbruiken veel energie. Een kind heeft dan ook vaak honger. Let op dat dit echte honger is en niet gewoon trek in snoep of chips. Vooral deze zorgen ervoor dat het kind op een gegeven moment opeens gaat aankomen en met overgewicht te kampen krijgt. Daarnaast is een kind dat vrij mag “snacken” een slechte eter als het op gezonde voeding aankomt. Ook bij kinderen zijn gezonde tussendoortjes op het goede tijdstip belangrijk. Een boterham na school en een snoepje als het weer gaat spelen zijn niet erg. Een kind dat een uur voor het eten blijft zeuren geef je een soepstok, vezelrijk koekje of stukje fruit dat snel verteerd. Weigert het kind dan heeft het waarschijnlijk alleen maar “lekkere trek”, niet doen!