De bekkenkanteling kan men in een aantal verschillende houdingen uitvoeren. Allereerst is het mogelijk om dit te doen door het bekken naar voren te kantelen op het moment dat men de rug van onderaf strekt. Daarna moet men het bekken naar achteren kantelen met een eveneens van onderaf gebogen rug. In beide gevallen is het van groot belang dat men in de juiste houding blijft.
Een andere mogelijkheid om een bekkenkanteling uit te voeren is door de handen recht onder de schouders te plaatsen waarbij de ellebogen een beetje gebogen worden. De knieƫn dient men tijdens deze bekkenkanteling recht onder de heupen te houden en de bovenbenen dienen verticaal te staan. Verder moet het hoofd in het verlengde van de rug houden. Deze bekkenkanteling wordt dus in de kruiphouding uitgevoerd. Hierbij moet men er goed opletten dat men goed in de kruiphouding blijft zitten
Het bekken kan men verder ook kantelen wanneer men op de rug is gelegen. Dit doet men door de onderrug goed tegen de ondergrond aan te drukken en het bekken vervolgens naar achteren te kantelen. De benen houdt men hierbij opgetrokken emet de voeten op de grond.
Zelfs tijdens het lopen of het staan kan men de bekkenbodemspieren versterken door bekkenkantelingen te doen. Deze oefening versterkt niet alleen de spieren van de bekkenbodem maar zal er eveneens aan bijdragen dat de houding van iemand zal verbeteren. Vaak worden dit soort oefeningen gedaan door mensen die last hebben van incontinentie, bepaalde seksuele problemen of na een zwangerschap.