Bij een baarmoederverwijdering, in medische bewoordingen een uterusextirpatie, wordt de baarmoeder (uterus) en soms ook nog de omliggende weefsels operatief verwijderd. Voor een dergelijke verwijdering kan men verschillende methoden toepassen. De eerste mogelijke manier om de baarmoeder weg te halen is de zogenaamde abdominale uterusextirpatie. Daarbij verwijdert men de baarmoeder door middel een opening in de buikholte (abdomen). Daarnaast kan men ook soms kiezen voor een vaginale uterusextirpatie, waarbij men de baarmoeder via de vagina zal verwijderen.
Maar ook zijn er een aantal verschillende vormen om de baarmoeder te verwijderen. Op de eerste plaats is er de zogeheten uterusextirpatie, waarbij de volledige baarmoeder weg wordt gehaald. Bij een subtotale uterusextirpatie daarentegen wordt de baarmoeder verwijderd zonder de baarmoedermond (cervix). Op het moment dat niet alleen de baarmoeder maar ook de beide eierstokken (ovaria) weg worden gehaald spreekt men weer van een totale uterusextirpatie. Verder bestaat er nog de zogenaamde Wertheimoperatie, daarbij wordt de baarmoeder en het omliggende weefsel weggehaald in het geval dat een vrouw lijdt aan baarmoederkanker.
De reden om een baarmoeder te verwijderen kan te maken hebben met een aandoening aan dit orgaan, zoals kanker of vleesbomen, of omdat de vrouw veel last heeft tijdens haar menstruatie van pijn of een hevige bloeding. In dit laatste geval kan de vrouw er soms zelf om vragen haar baarmoeder te verwijderen. Uiteraard zal men wel rekening dienen te houden dat een baarmoederverwijdering niet alleen lichamelijke gevolgen kan hebben maar ook geestelijk de nodige impact heeft in gevallen van ongewenste kinderloosheid.