In tegenstelling tot in het verleden wordt vandaag de dag een bevalling, in de meeste gevallen goed begeleid door een deskundige op dat gebied. Dit kan zowel en verloskundige zijn als een huisarts of een gynaecoloog. Welke persoon de bevalling zal begeleiden is afhankelijk van de plaats en de situatie waarin men verkeerd. In sommige gevallen kan men zelfs kiezen welke begeleider men het liefst bij de bevalling aanwezig wil laten zijn. In andere gevallen is het echter noodzakelijk dat een meer gespecialiseerd persoon een bevalling in de gaten houd en zal begeleiden. De reden daarvoor kunnen bijvoorbeeld zijn: een risicovolle of een moeilijke bevalling waarbij medisch ingrijpen verwacht wordt.
Naast een dergelijke begeleider is er in veel gevallen ook een verpleegkundige bij de bevalling aanwezig die de arts of verloskundige assisteert. Deze verpleegkundige zal ook voor de vrouw zorgen tijdens de bevalling. Zo zal de verpleegkundige bijvoorbeeld zorgen voor het afdeppen van het voorhoofd op de momenten dat de vrouw dit nodig heeft of zal zij het ritme aangeven waarin de vrouw moet gaan ademen om zo beter de weeën op te kunnen vangen.
Tijdens een bevalling kan het nodig zijn dat niet alleen de aanstaande moeder maar ook het kindje in de gaten wordt gehouden. In dat geval zal er een band om de buik van de moeder worden gedaan waarmee de weeenactiviteit en de hartslag van de baby gemeten kan worden. Een sonde op het babyhoofdje is eveneens een goede methode om de toestand te kunnen monitoren.