Een baby in de leeftijd van een half jaar kan soms al een stukje brood of een koekje uit de hand zelf opeten. Bovendien kan het kleintje met goede ondersteuning al even zelf zitten. Doordat op deze manier veel meer te zien is zal de baby ook meer daarop reageren en proberen dingen te pakken te krijgen die in zijn buurt staan.
Een maand later is het zitten al veel verbeterd en is er veel minder of zelfs geen steun meer nodig. Het is zelfs mogelijk dat een baby van deze leeftijd al kruipbewegingen maakt zodra men hem op zijn buikje legt. Nadat dit eenmaal onder knie is zal het grote onderzoek beginnen en is de baby bijna niet meer te houden. Staan en uiteindelijk zelf gaan lopen liggen ook op het pad dat komen gaat in de periode van zes maanden tot een jaar.
De motoriek van de baby wordt met de tijd alsmaar beter en uiteindelijk zullen ook kleinere dingen op kunnen worden gepakt tussen duim en wijsvinger. Maar ook zal de baby na enige tijd begrijpen dat het geen deel is van zijn moeder maar een eigen persoon is. De kersvers verworven tandjes zal men als ouder ook regelmatig voelen omdat de baby over op en in wil bijten.
Tegen de tijd dat een baby zijn eerste verjaardag heeft bereikt is deze al goed in staat bekende zaken te herkennen zoals foto’s van papa, mama, bepaalde dieren en speeltjes. Verder is boekjes lezen/kijken nu erg interessant geworden.