Radijsjes zijn een pittige groente die vroeger in de lente maar nu door het hele jaar heen te koop zijn. De kleur van de radijsjes nodigt uit om ze in verschillende gerechten, met name salades te gebruiken. Radijsjes kunnen gekookt worden maar de meeste mensen geven de voorkeur aan rauwe radijs, al dan niet met een beetje zout. Handige koks kunnen aardig met deze groenten overweg en maken van een radijsje in een korte tijd een heerlijke decoratie. Maar radijsjes zijn veel meer dan alleen maar een kleurrijke decoratie op het bord.
Radijsjes zijn vooral gezond. Door het eten van radijsjes bevordert men de werking van de spijsvertering, de pittige smaak van de radijsjes verlicht de ademhaling maar ook hebben radijsjes een zuiverende werking op de nieren. Vooral mensen, meestal vrouwen die regelmatig last hebben van blaasontstekingen kunnen baat hebben bij het eten van radijsjes. Bang voor de lijn hoef je niet te zijn, radijsjes zijn zeer caloriearm per honderd gram gebruikt men slechts twintig calorieën. Het hoofdbestanddeel van radijsjes is water, radijsjes bestaan voor maar liefst vijf en negentig procent hieruit.
Radijsjes zitten vol met vitaminen en mineralen waaronder vitamine C en verschillende vitaminen uit de B groep zoals B2 en B6. Ook bevat een radijs een flinke hoeveelheid ijzer, voor mensen die net een operatie hebben gehad en voor vrouwen na een bevalling kunnen radijsjes het bloedpeil weer snel herstellen. Ook bevat een radijsje veel vezels en mosterdolie, deze laatste zorgt voor de typisch pittige smaak van de radijs. Het is dan ook geen verrassing dat mensen die niet van radijsjes houden ook geen mosterd lusten. Radijsjes kunnen door hun lage caloriegehalte goed opgenomen worden in een dieet of als snack tussendoor, tevens bevat honderd gram radijsjes slechts tweetiende gram vet en twee gram koolhydraten.